maandag 8 november 2010

deel 3: van midvoor tot midachter, van vleugelaanvaller tot verdediger…


We weten nu dus uit deel 1 dat we als waterpoloër worden geboren. In deel 2 hebben we een aantal punten vastgelegd om die ene individu eruit te pikken  die de keeper is, de eenling van dit team. Maar hoe selecteren we nu de spelers voor de andere posities? Hoe krijg je als coach de juiste samenstelling om te gaan voor de winst, de overwinning, het kampioenschap?

Het begint natuurlijk met het hebben van voldoende spelers. Elk team bestaat uit maximaal 13 personen, individuen met hun eigen kennis, mogelijkheden en voorkeuren. Deze 13 moeten we nu zien in te passen in het systeem. De keeper, als net gesteld, is er al uit gevist waardoor we 12 personen op 6 posities moeten zien in te passen. De andere zes zullen als “wisselspeler” door het leven gaan: zij, die niet in de basis spelen, maar een positie gaan innemen als een van de eerste zes verzaakt, het systeem verziekt of het team in diskrediet brengt.

Posities worden bepaald door individuele kwaliteiten. Zoals ook bij de keeperstraining, blijven we eerst verre van het zwembad: het gaat tenslotte om mensenkennis, niet om wat men in het water kan: je bent toch al geboren als waterpoloër? 

We nemen onze spelers, inclusief reserves (we moeten immers alle posities nog bepalen) mee naar de discotheek. Als coach sponsoren we de spelers voldoende muntjes om de bar leeg te kunnen gaan halen. Vervolgens beginnen we met observeren. Als goede waterpolo spelers zullen de meeste direct naar het bier grijpen… niet een glas, maar een meter. Toch zal er één zijn die uitwijkt naar exotische dranken: een Ba-Co, een Gin-Tonic. Daarin treffen we onze spelverdeler. Degene die inziet dat het nét even anders kan, dat dronken worden…

Al snel zal blijken dat het aldoor dezelfden zijn die de drankstroom op gang houden. Ze hangen vaak bij de bar, maar zorgen dat de rest van drank voorzien blijft, inclusief de spelverdeler, waar hij zich ook bevindt. Dit zijn onze vleugelspelers: ze halen de bal en zorgen voor aanvoer naar voren. Ook in deze subgroep is echter een onderverdeling: Er zijn er, die ook de dansvloer betreden, de dames opzoeken, uitdagen. Dit zijn onze voorste vleugelspelers: ze zoeken het gevaar, dreiging, het avontuur. Als dit is geïdentificeerd, zien we ook het verschil met de andere bierhalers: deze houden een plek aan de bar vrij, zorgen dat de keeper een barkruk heeft, en durven in een onbewaakt ogenblik zelf achter de bar te kruipen om een biertje te tappen. Hiermee hebben we dus onze vleugels voorlopig afgedekt.

We houden dan nog twee posities over: de midvoor en de midachter. Om hier uit te komen, laten we onze vleugelspelers, met de muntjes, achter in de discotheek en gaan daarheen, waar zij zich nooit thuis zullen voelen: de Homo-bar, bij voorkeur met een authentieke darkroom .

Bij het betreden van de Homo bar zullen zowel midvoor als midachter ineens een aparte glans in de ogen krijgen. Ze zullen zich tussen de mannen in leer, strakke broeken en snelle snorren goed op hun gemak voelen. Zonder schroom door de massa lopen, en zich niets aantrekken van wellustige blikken. Ze zoeken hun plek en nemen deze in.  Ze zijn dus geschikt om tussen andere mannen met andere ideeën  hun eigen ding te doen. Wie is echter degene die voor, en degene die achter moet liggen? Dit vinden we uit in de darkroom…

In de darkroom kunnen 2 dingen gebeuren: of je wordt gepakt, of je pakt zelf… Als de midachter binnen is, zal elke andere man binnen met zijn handen voor het kruis en een grimas op het gezicht  naar buiten komen: Hij is vol gegrepen alvorens hij zelf kon tasten, de midachter laat zich niet grijpen en grijpt zelf hard terug…

Als de midvoor naar binnen gaat… zal er een rimpeling door de zaal gaan… de room zal vollopen maar slechts één zal er ongeschonden en lachend uitkomen: voorwaar: onze midvoor is gevonden!
Het blijkt… als coach zul je financieel sterk moeten staan, hopen op een gezonde club die je daarin kan steunen, maar na slechts één avond heb je wel een team samengesteld waarin alle posities goed zijn afgedekt.

Mocht u verder geïnteresseerd zijn in een passend trainingsprogramma, dan zullen we dit op verzoek alsook samenstellen ;-)

1 opmerking:

  1. Waarom denken veel mensen nou toch dat wateropolo en sport voor homo's is?

    BeantwoordenVerwijderen